De uitdaging:

Bernice Notenboom doet onderzoek naar sneeuwdikte op de Noordpool. Zij verplaatst zich van de 88ste breedtegraad naar de Noordpool. De NASA doet onderzoek vanuit de lucht. De NASA wil op een bepaalde dag precies over Bernice heen vliegen. En heeft daarvoor de coördinaten nodig van de meeste recente locatie.

De uitkomst:

Ik heb dit uiteindelijk opgelost en de NASA is op 5 april 2017 om 15:11 locale tijd precies over Bernice heen gevlogen.

Gebruikte tools en software:

 • Rockstar GPS responder
 • Gmail
 • Extra mail account met POP3 toegang
 • WordPress website www.2dgrees.com
 • Plugin voor wordpress: Postie
 • Plugin voor wordpress: Post notification by E-mail
 • Bonus: RSS-feed
 • Bonus: Hootsuite

Het oplossingsschema

 • Rockstar stuurt een GPS signaal naar het service center in Engeland.
 • Het service center stuurt een mail naar mij met de coördinaten, tijd en extra data erin.
 • De mail foreward ik naar een apart mail adres
 • Postie haalt deze mail op en maakt er een blog post van
 • Post notification by E-mail stuurt een mail naar de piloot van de NASA e.a.

De detail instellingen

Het begint natuurlijk in mijn hoofd. Mijn bedrijfsnaam is niet voor niets Bright Mind Media. Mijn idee was dat het mogelijk is, of in ieder geval dat het mogelijk moet zijn. Stom als dit niet zou kunnen. En dan begint het grote zoeken naar de oplossing en uiteindelijk de juiste instelling. Ik ben ongeveer twee dagen bezig geweest om alles soepel op elkaar te laten aansluiten. Maar daarna liep het als een zonnetje en heb ik er niet meer naar om hoeven kijken.

Ik begon bij de Rockstar . Dit apparaat had ik in Nederland al in mijn handen en ik zag dat er een instelling was waarbij het apparaat automatisch een coördinaat kon uitsturen. Das dus handig.

Automatisch klinkt voor mij als muziek in de oren (Bij mij in 1 oor want dat andere doet het niet meer 🙂 ) Ik stelde het zo in dat het apparaat om de 15 minuten een coördinaat zou uitsturen.

Bernice verplaatst zich op het ijs met ongeveer 2 kilometer per uur. (Als ze een beetje door kan lopen) dus om de 500 meter stuurde ze een update. Handig.

Deze update was zichtbaar op een website. Deze website: http://yb.tl/bnvi2017

OK dat werkt. Volgende stap.

Nick Farrell van Yellowbrick en Rockstar. Het bedrijf wat dit product in de markt, zet kon mij een mail sturen van elke ontvangen positie. Nou, doe dan maar. Deze kwam binnen in mijn inbox en binnen no time was deze dus helemaal overspoeld met mail.

Mmmm dat wil ik dus niet. Op naar de filters in Gmail.

 

Ik heb een filter gemaakt op de onderwerp regel. En de mail op “gelezen” laten zetten en ook in een aparte map laten plaatsen. Zo, mijn inbox is weer schoon.

Nu die mail nog naar de NASA krijgen. Eén mail doorsturen is geen probleem. Maar bij de NASA waren er 5 mensen die die mail moesten ontvangen. Dus tijd voor een work around.

Enne… nu ik die coördinaten toch heb is het leuk om volgers op Facebook en Twitter ook af en toe te laten weten waar Bernice was.  Was mijn idee…

 

Volgende stap. Ik wilde  de mail als een blogpost op  de website van 2dgrees.com plaatsen. Want updates van blogposts zijn weer te mailen. Automatisch wel te verstaan. Hiervoor installeerde ik de plugin Postie. Deze plugin kan mail ophalen en die mail dan als een blogpost op een wordpress website zetten. Voor deze route heb ik een nieuw mail adres aangemaakt: positie@2dgrees.com. En Postie haalde die op. Elke kwartier.

 

Maar ja, nu had ik elk kwartier een nieuwe blogpost staan op de site. Dat vervuilde de echte blogs ontzettend. Ik wilde dit een beetje filteren. Via postie kan ik een “tag” toevoegen aan het blogbericht. Ik filterde deze tag uit de originele blogrol en ik maakte een nieuwe pagina aan. Op deze pagina kwamen alleen de berichten met de tag “Location” te staan.

Zie hier de geboorte van een nieuwe pagina. Deze pagina: http://www.2dgrees.com/location/

Hier heb ik dan ook maar meteen even het kaartje van de Yellowbrick in geplaatst via een frame.

Mooi. Nu verder. Stapje voor stapje.

Even de NASA een mail sturen. Dit kan dus via de plugin “Post notification by E-mail”. Hierin kan ik aangeven aan welke voorwaarden een post moet voldoen voordat ik een mail stuur. In dit geval moest de Tag “Location”zijn. Verder schreef ik bij de mail ook nog dat de ontvanger zich kon uitschrijven als hij de mail niet meer wou ontvangen.

In de mail stond een link naar het blogbericht en de totale inhoud van het blog bericht. Zoiets als dit dus:

MOMSN: 212
Transmit Time: 2017-04-18T14:37:16Z UTC


device_type=LEOPARD3
serial=21760
momsn=212
transmit_time=2017-04-18T14:37:16Z
at=2017-04-18T14:36:46Z
iridium_latitude=90.0000
iridium_longitude=0.0000
cep=3
lat=89.99917
lon=-130.31089
source=GPS
sog=0.1
cog=000
averageSog=0.3
averageCog=113
alt=1
temp=-20.0
battery=79
trigger=ROUTINE

En zie. De locatie van de GPS tracker staat erin.

lat=89.99917
lon=-130.31089

Zo kreeg dus onder andere de piloot van het NASA vliegtuig, Jeffesron Beck, elk kwartier een mail met de meest recente locatie van Bernice erin. Ook in het vliegtuig kan hij de mail ophalen. Handig.

Toevoegingen

Ik heb nu dus een nieuwe pagina met veel automatische nieuwe content. Leek mij leuk om dit ook af en toe via social media te delen. Ik heb deze locatie gedurende de expeditie elke drie uur via Twitter gedeeld. En ook dagelijks via LinkedIn en Facebook op het account van Bernice. Hiervoor maakte ik gebruik van de RSS feed van de blog. http://www.2dgrees.com/feed/?tag=location

Via Hootsuite is dit makkelijk in te laden als een automatisch bericht en ik kon er nog een stukje tekst voor zetten. Wel aangeven dat ik maar 1 bericht per keer zou delen. Anders komen er in 1 keer meerdere berichten op sociael media en dat is nou net niet de bedoeling.

En wat blijkt tot mijn best wel stomme verbazing. Mensen vinden deze updates leuk. Retweeten het. Liken het en klikken op de link naar de website.

Uiteindelijk is de Locatie pagina de 4 na best bezochte pagina geweest van de hele site. En eigenlijk per toeval ontstaan zoals je kon lezen.

Zo, dit was hoe ik een en ander heb aangepakt en hoe ik eigenlijk heel veel dingen aanpak.

Denken aan wat ik wil, kijken wat kan en dan… gewoon proberen. Fixen, klooien en testen.

Resultaat:

De NASA vloog precies over Bernice heen. De filmbeelden hiervan zijn bij de NOS gebruikt en de website kreeg veel extra bezoekers. Leuk!

 

Volg me

Latest posts by Henk-Jan Geel (see all)