Zo aan het begin van het jaar is het altijd mooi vooruit kijken. Het begint al goed met de vakantiebeurs in Utrecht. Heerlijk vooruit kijken naar de zomer. Maar ook de tijd tussen de vakantie beurs en de daadwerkelijke vakantie is altijd goed in te vullen. Kick off is natuurlijk het Mobile World Congress in Barcelona. Prachtig om te zien wat er nu al mogelijk is en waar het heen gaat.

Waar het wat mij betreft heen gaat is een take over van social media op de mobiel. Afgelopen oud en nieuw was er al een vermindering te zien van het aantal verstuurde sms’jes. Maar in korte tijd zijn wel terrabyta aan data verstuurd. Updates op Facebook, Twitter en vooral Whatsapp. Deze apps op je mobiel zijn net zo gewoon geworden als je huissleutels en portemonnee. Naast je mobiel gaat deze socials overal mee naar toe.

En ik verwacht dat dit in 2012 alleen maar gaat toenemen. Dat is mijn vooruitzicht. Beetje open deur natuurlijk. Want social media is nog maar net echt main stream aan het worden. Maar ik zie ook een toenamen van nuttige apps op de mobiel. Je kan nu echt heel veel met dat ding. Treintijden controleren. Check. Het weer bekijken, check, Laatste nieuws op nu.nl. Check. Boekje kopen bij bol.com. Check. Bellen via een internet. Check. Aandelen verhandelen. Check. Notities maken. Check. En als je nog tijd over hebt. Dan kan je ook nog bellen. Of beter gezegd. Als je nog vrienden hebt zonder smartphone, dan ga je bellen. Voor de rest nemen de apps het over. Ik ben nu nog op zoek naar een goede app waarmee ik ook dat laatste kan uitvoeren. Gratis en met goede geluidkwaliteit bellen naar niet smartphone gebruikers. Ik heb mijn ogen op Google en Android gericht.

Waar ik ook mijn ogen op heb gericht is de Google wallet. Lijkt me heerlijk om te kunnen betalen met m’n telefoon. Weg met kleingeld, creditcard en zelfs OV-chipknip. Gewoon betalen via mijn telefoon. Op het touchscreen mijn pincode swypen en ik heb betaald. Lijkt me super. Dat is wel een beetje mijn vooruitzicht voor dit jaar. Ik wil nog meer gaan doen met mijn smartphone. Ik hou de ontwikkelaars nauw in de gaten. Laat al die pro’s en jochies van 12 maar mooie dingen in elkaar draaien. Ik maak er graag gebruik van.

Echter is er wel één dingetje wat tot nu toe roet in mijn eten gooit. De hardware zelf. En dan doel ik op de batterijduur. Ik haal vrijwel nooit het einde van de middag zonder extra bijladen. Met de huidige techniek zal ik met Google wallet regelmatig met een lege telefoon bij een kassa staan. Geen stroom, geen geld, geen aankoop.

Maar er is hoop. Apple heeft patenten ingediend voor een accu op waterstof. Go Apple Go. Wat mij betreft hoeven ze bij Apple niet te wachten met de introductie van de iPower. De batterij die weken meegaat. Laat maar komen dat ding. Ik maak er graag de overstap voor naar iPhone.

Maar stiekem hoop ik dat in Barcelona een echte productintroductie gedaan gaat worden. Een productintroductie die de smartphone naar weer een volgend niveau gaat brengen. Een niveau van een life device. Een apparaat waar je alles mee doet, wat je altijd bij je hebt en wat altijd aan staat… Ik verwacht veel van dit jaar. En hoop dat iedereen zijn steentje bij zal dragen. De jochies op zolder voor de killer apps en de hardware fabrikanten voor de nog betere hardware. Want mijn dag eindigt niet om 15:23. Ik heb ook nog een avond waarbij ik al “whatsappent” voor de tv wil hangen.

Veel social succes!
Henk-Jan Geel

 

Henk-Jan Geel geeft strategisch advies over effectief gebruik van social media.
Deze column is verschenen in de november uitgave van het blad Connexie www.connexie.nl

Volg me

Latest posts by Henk-Jan Geel (see all)